Het kan zijn dat de tandarts u doorverwijst naar de preventieassistent of mondhygiënist wanneer uw mondgezondheid niet op peil is.
Als uw mond niet “schoon” is, zitten er veel bacteriën aan tanden en kiezen. Ze vormen samen een wit of geel laagje op de tanden. Tandplaque genaamd. Als deze tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. De conditie van het tandvlees is dan ook een goede graadmeter voor de gezondheid van de mond en is bepalend voor de tandarts om u door te verwijzen.
Een afspraak bij een preventieassistent of mondhygiënist is verstandig bij de volgende klachten:
Ontstoken tandvlees
Bloedend tandvlees
Slechte adem
Gaatjes in tanden
Tandsteen
Terugtrekkend tandvlees
Gevoelige tanden
Loszittende tanden en kiezen
Meer over de preventieassistent
Tandenpoetsen lijkt heel makkelijk, maar veel mensen vergeten bepaalde plekken in de mond. Daar kunnen bacteriën ophopen, met tandplak en mogelijk gaatjes en ontstekingen tot gevolg. Daarom kan het nodig zijn om weer even terug naar de basis te gaan en te leren hoe u het beste voor uw gebit kunt zorgen. Een preventieassistent geeft voorlichting over het voorkomen van mondgezondheidsproblemen als tandvleesontstekingen, tandplaque en gaatjes.
De tandarts of mondhygiënist heeft u doorverwezen, omdat hij of zij ziet dat uw huidige manier van tandenpoetsen verbetering behoeft. Alles ten behoeve van een duurzaam (natuurlijk) gebit!
Wat doet de preventieassistent?
Helpt jong en oud in het schoonmaken en schoonhouden van het gebit
Voorlichting en advies over goede gebitsverzorging: van tanden tot tandvlees
Poetsinstructie
Plaque kleurtesten
Kleine mondreiniging.
Als u weet hoe uw gebit optimaal te verzorgen, kan dat behoorlijk schelen in het aantal tandartsbezoeken en daarmee tandartskosten.
Tip van de preventieassistent:
Hard tandenpoetsen maakt de tanden niet schoner, maar leidt eerder tot beschadiging.
Meer over de mondhygiënist
Wordt u doorverwezen naar een mondhygiënist in plaats van een preventie-assistent? Dan is er vaak al sprake van tandplaque en/of ontstoken tandvlees dat u zelf niet op kunt lossen. De mondhygiënist is opgeleid in het herkennen en oplossen van tandvleesproblemen. Kenmerken van gezond tandvlees: roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen, bloedt niet bij het flossen, stoken of ragen. De mondhygiënist voorkomt en behandelt cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarom reinigt hij of zij het gebit volledig. De mondhygiënist zal u instructie en adviezen geven zodat u de mond weer gezond kunt krijgen.
Wat doet de mondhygiënist?
Reinigen van worteloppervlakten onder het tandvlees
Verwijderen van tandsteen en tandplaque
Polijsten
Fluoride behandeling
Instructie en preventie-adviezen
Helpen bij en voorkomen van slechte adem
Controle van de mondhygiëne
De mondhygiënist heeft alle kennis in huis om u te adviseren en te begeleiden naar een gezonde mond en een optimale conditie van uw tanden en tandvlees. Na een behandeling kan eventueel ook een afspraak bij de preventieassistent ingepland worden. Deze instrueert hoe u uw tanden en tandvlees weer goed kunt verzorgen, zodat een volgende afspraak bij de mondhygiënist eventueel voorkomen kan worden.
Tip van de mondhygiënist:
Ragen en stoken helpt bij het verwijderen van tandplaque tussen de tanden. Begint het te bloeden? Dan duidt dat vaak op ontstoken tandvlees.
NIEUW: wij starten binnenkort het project "GEWOON GAAF" op. Daarin worden kinderen begeleid om van een risicogebit naar een duurzaam gebit te groeien. Enkele assistenten zullen hier binnenkort een opleiding voor volgen. Voor meer informatie kunt u de website van het Ivoren Kruis raadplegen.
Soms is de mondgezondheid zodanig verslechterd dat er sprake is van parodontitis. De behandeling kan dan langer duren en er kunnen eventueel vervolgbehandelingen zijn zoals een wortelkanaalbehandeling of implantologie.