Het verwijderen van een ontsteking aan de wortel van een tand of kies
De zenuw in uw tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Dan is er sprake van een ontsteking in het wortelkanaal. Wanneer men te lang met een ontsteking aan het wortelkanaal blijft rondlopen, kan dat leiden tot een ontsteking aan het onderliggende bot.
Symptomen van een wortelkanaalontsteking
Gevoeligheid met warm en koud
Een dikke wang
Hevige kiespijn
Ook kan het zijn dat u (nog) geen klachten heeft
In dat geval kan de ontsteking opgemerkt worden bij een controlefoto of tijdens het vullen van uw kies.
Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en waar de ontsteking precies zit.
Indien nodig wordt er een plaatselijke verdoving gegeven.
Op de tand of kies wordt een cofferdam, ook wel rubberdam, geplaatst. Dit is een rubberen lapje dat de kies isoleert, zodat er geen bacteriën van de mond de kies in kunnen komen en de tandarts een schoon ‘werkgebied’ heeft.
De tandarts maakt een gaatje in de tand of kies op het kauwvlak en haalt vervolgens het ontstoken zenuwweefsel uit de kanaalruimte. Dit doet hij of zij met kleine vijltjes. Ook wordt de kies met desinfecterende vloeistof gespoeld. Om de kleine kanaaltjes goed te kunnen zien gebruikt de tandarts mogelijk een microscoop in deze stap van de behandeling.
De schoongemaakte kanalen worden gevuld met rubberen stiftjes en de tandarts maakt de kies weer dicht met een vulling. Dat is nodig om te voorkomen dat er weer nieuwe bacteriën de tand of kies in komen.
Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurt dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
Bekijk een informatief filmpje over de wortelkanaalbehandeling:
Microscoop
Een wortelkanaalbehandeling kan soms erg complex zijn, wat pas tijdens de behandeling kan blijken. Wij hebben de meest geavanceerde apparatuur tot onze beschikking waardoor we slechts zelden een beroep hoeven te doen op een endodontoloog, een specialist in de wortelkanaalbehandelingen. Bij endodontologie gebruiken wij een microscoop.
Kroon na een wortelkanaalbehandeling
Als de kies erg is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Daarvoor kunt u ook bij CTI Warmond terecht. Dit is optioneel.
Welke behandelaars komt u tegen?
Brimme Leopold
Tandarts - implantoloog NVOI - BIG nr. 39914962702
Herman Middelweerd
Tandarts - implantoloog NVOI - BIG nr. 19022811302