Slechte adem? Zo los je dat op
Dinsdag 6 augustus is de Dag van de Frisse Adem. Een beetje aardig uit je mond ruiken, is wel zo prettig voor jezelf én voor anderen. Maar hoe weet je of je adem riekt? En wat kan je eraan doen als dat zo is?
Je herkent het wel: een slechte adem of een vieze smaak in je mond nadat je ’s ochtends wakker wordt, of na het eten van knoflook, uien en kruiden. Je poetst je tanden of eet of drinkt iets en het is weg. Hoop je. Een kwart van de Nederlanders heeft vaker een slechte adem, dit heet ook wel halitose of foetor ex ore. Om te kunnen achterhalen of je uit je mond ruikt, heb je anderen nodig. Je hebt misschien wel eens je hand voor je mond gehouden en geprobeerd je adem via je hand in je neus terug te kaatsen. Je rook niets. Je eigen geur is namelijk zo vertrouwd dat je hem niet kan onderscheiden. Even vragen aan een familielid of goede vriend dus.
De grootste afknapper
Liefdespartners ervaren een vieze adem als de grootste afknapper, zo blijkt uit onderzoek. Zeker als het om het eerste afspraakje gaat. Uit sociaal oogpunt, voor je zelfvertrouwen, maar ook vanwege je gezondheid is het van belang om een vieze adem te bestrijden. Een slecht gebit heeft namelijk consequenties voor je algehele gezondheid.
Gebit
De staat van je gebit kan je een indicatie geven over je adem. Een slechte adem wordt namelijk in 85-90% van alle gevallen veroorzaakt door bacteriën in je mond. Die doen niets liever dan zich uit alle macht vermenigvuldigen. Misschien dacht je de strijd met hen simpel te kunnen winnen met een flinke slok mondspoelmiddel. Helaas, het is niet bewezen dat dat echt helpt. Spoelmiddelen doden lang niet alle bacteriën en maskeren slechts de vieze geur.
Er zit dus niets anders op: voor een blijvend frisse adem is degelijk schoonmaakwerk een vereiste. Poets je tanden twee- tot driemaal per dag, maak een gewoonte van stokeren of flossen en bezoek de tandarts in ieder geval twee keer per jaar.
Maar ook daarmee is een slechte adem niet altijd meteen opgelost. Dit zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken:
Tongschraper
Een vieze mondgeur kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten. Deze aanslag bestaat uit bacteriën en voedselresten die blijven zitten in de groeven van de tong. Gebruik een tongschraper om aanslag van de tong te verwijderen. Een tongschraper kun je één of twee keer per dag op de volgende manier gebruiken:
- Steek je tong zo ver mogelijk uit
- Plaats de tongschraper zo ver mogelijk achterop de tong en haal deze zachtjes naar voren
- Herhaal dit drie tot vijf keer
In het begin is het gebruik van de tongschraper erg wennen, je kunt namelijk kokhalsneigingen krijgen.
Droge mond
Een slechte adem kan ook het gevolg zijn van een droge mond. Je speeksel houdt woekerende bacteriën in de mond namelijk onder de duim. Gezond en voldoende speeksel heeft bacteriedodende eigenschappen en voert bacteriën af. Voor een goede toestroom van speeksel is het een voorwaarde dat je elke dag genoeg drinkt, liefst water. Je kunt de speekselvloed iets vergroten door kauwgom te kauwen. Kauwgom met de zoetstof xylitol heeft een licht bacteriedodende werking. Koffie en alcohol remmen de speekselproductie juist af.
Een andere oorzaak van een droge mond is roken. Bij sommige mensen neemt de kwaliteit van het speeksel en de speekselvloed ook af door langdurige stress.
Mondgeur in de ochtend
De vieze mondgeur waar je soms ‘s ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken. Heb je vaak last van een ochtendgeur, vraag jezelf dan af of je wel genoeg water drinkt. Je slijmvliezen kunnen ook droog worden als je tijdens je slaap niet door je neus ademt, maar door je mond.
Wat moet ik doen als de slechte adem aanhoudt?
Het is belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van slechte adem. Mensen die lijden aan permanente slechte adem kunnen erg onzeker worden en zelfs in een sociaal isolement belanden. Heb je last van een slechte adem, bespreek dit dan met je huisarts of tandarts. Die kan je zo nodig doorsturen naar een mondhygiënist, parodontoloog, diëtist, KNO-arts of MDL-arts.
Bron: RTL Nieuws