Loopsnelheid onthult informatie over mondgezondheid

Loopsnelheid onthult informatie over mondgezondheid

Onderzoekers van Duke University in Durham hebben ontdekt dat de loopsnelheid van 45-jarigen veel kan onthullen over hun tanden, longen, immuunsysteem en hersenen.

In een vijftig jaar durende cohortstudie verzamelden onderzoekers gegevens van bijna 1.000 deelnemers vanaf de leeftijd van drie jaar om vast te stellen of zij overeenkomstige neurocognitieve gegevens konden ontdekken. Zo wilden zij aantonen wie op latere leeftijd langzame wandelaars zouden worden en wat dit zou kunnen betekenen voor de algemene gezondheid.

Meestal wordt de loopsnelheid bestudeerd om de gezondheid van oudere patiënten te meten. Dit onderzoek toont echter aan dat er biomarkers zijn die de gezondheid en het welzijn van patiënten van een lagere leeftijd kunnen aangeven.

De deelnemers in de leeftijd van drie jaar ondergingen neurocognitieve testen, waaronder een IQ-test, taalbegrip, frustratietolerantie, motorische vaardigheden en emotionele controle. Aan de hand van deze testen konden onderzoekers voorspellen wie op latere leeftijd een langzamere wandelaar zou worden. In vijftig jaar tijd werden de deelnemers dertien keer getest. De laatste ronde van gegevensverzameling vond plaats tussen april 2017 en april 2019. Aan de hand van deze resultaten konden onderzoekers concluderen dat langzamere wandelaars tekenen hadden van versnelde veroudering op het gebied van tanden, longen en immuunsysteem in vergelijking met mensen die sneller liepen.

“Opmerkelijk is dat dit bij 45-jarige mensen zichtbaar is en niet bij de geriatrische patiënten die meestal op dergelijke wijze worden beoordeeld,” vertelt hoofdonderzoeker dr. Line J.H. Rasmussen, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen van Duke University.

Bovendien toonden MRI-scans – die tegen het eind van het onderzoek werden genomen – aan dat de langzamere wandelaars vaak een lager totaal aan hersenvolume, lagere gemiddelde corticale dikte, minder hersenoppervlak en een hogere incidentie van witte stof hyperintensiteiten hadden.

De onderzoekers erkenden dat levensstijlkeuzes mogelijk enkele van de verschillen in gezondheid en cognitie hebben veroorzaakt, maar geloven dat het onderzoek nog steeds waardevolle biomarkers opleverde om te zien wie het later waarschijnlijk beter zou doen op het gebied van gezondheid.

Bron: Dental Tribune

keyboard_arrow_up