Mondoefeningen blijken effectief bij verminderde speekselvloed

Mondoefeningen blijken effectief bij verminderde speekselvloed

Onderzoekers hebben ontdekt dat de orale functie bij ouderen verbeterd kan worden door een eenvoudige orale rek- en oefeningsmethode. Ouderen kampen vaak met verminderde speekselvloed en xerostomie, wat vervolgens kan leiden tot aandoeningen van de orale wekedelen, cariës, parodontitis en orale candidiasis. Hoewel kauw- en slikfuncties nauw verband houden met de algehele gezondheid, voedingsstatus en kwaliteit van leven, kunnen chemische middelen, die gebruikt worden om een droge mond te behandelen, bijwerkingen veroorzaken.

Volgens de onderzoekers waren de conventionele mondoefeningen die in eerdere onderzoeken werden uitgevoerd onpraktisch. Ouderen moesten de oefeningen gedurende een langere periode uitvoeren om tot positieve behandelresultaten te komen. In het huidige onderzoek werd een eenvoudige mondoefening gebruikt, waarbij onder andere lipstrekking, tonguitrekking, wanguitrekking, kauwspieroefeningen en slikbewegingen aan bod kwamen om de oefentijd te verkorten en de kortetermijneffecten van de mondoefening te bepalen.

In het onderzoek voerden 84 deelnemers van 65 jaar en ouder gedurende twee weken, tweemaal per dag, de mondoefening uit na instructies van een opgeleide mondhygiënist. De onderzoekers evalueerden de kauwprestaties van de deelnemers met behulp van de Mixing Ability Index (MAI). Bovendien werden het ongestimuleerde speeksel en de vochtgehaltes van de tong en mondslijmvliezen beoordeeld en voerden deelnemers de repetitieve sliktest uit. Op basis van deze metingen werden de deelnemers in twee groepen verdeeld, met een goede of slechte mondgezondheidsconditie.

Uit de resultaten bleek dat de gemiddelde MAI na de mondoefeningen met 6% toenam in de groep met een goede mondgezondheid en met 16% in de groep met een slechte mondgezondheidsconditie. Ook nam de hoeveelheid ongestimuleerd speeksel na de eenvoudige mondoefeningen onmiddellijk toe. De hoeveelheid tongvocht steeg met 3% en werd volgens de onderzoekers gehandhaafd. In de groep met een slechte mondgezondheid en slikproblemen, werd 25% van de deelnemers onmiddellijk na de interventie overgeplaatst naar de groep zonder problemen. 40% van de deelnemers werd binnen één week overgeplaatst. Ten slotte ervoeren de deelnemers minder ongemak, omdat hun orale functie verbeterde.

 

Bron: Clinical Interventions in Aging

keyboard_arrow_up