Tandenknarsen? Niet alleen naar de tandarts, maar ook naar de fysio
Tandenknarsen of kaakklemmen. Veel mensen gaan daarvoor naar de tandarts en krijgen dan een bitje aangemeten. Uit onderzoek van het Radboud UMC blijkt nu dat je met deze klachten, ook wel bruxisme genoemd, niet alleen naar de tandarts maar ook naar de kaakfysiotherapeut kan gaan.
Bruxisme is de term voor tandenknarsen of kaakklemmen. Veel mensen gaan daarvoor naar de tandarts en krijgen dan een bitje aangemeten. Simone Gouw deed onderzoek naar bruxisme vanuit een fysiotherapeutisch oogpunt. Ze concludeert dat de kaakfysiotherapie ook een plaats heeft in de behandeling van klachten.
20 tot 30 procent van de volwassenen in Nederland knijpt overdag overmatig de tanden op elkaar. 8 tot 10 procent doet dat 's nachts.
Nek- en hoofdpijn
Naast het slijten van de tanden zijn er namelijk gevolgen. "Veel nek- en hoofdpijnklachten kunnen door bruxisme komen", zegt Gouw. Dat komt doordat mensen hun kaak klemmen en die spieren in verband staan met elkaar. Door de spanning op de kaak, kan hoofdpijn ontstaan.
Een bitje alleen is daarom volgens Gouw niet genoeg om de klachten bij bruxisme te behandelen. Een fysiotherapeut zou uitkomst kunnen bieden.
Spierspanning
Kaakfysiotherapeut Ingeborg Kok behandelt in haar praktijk ook tandenknarsers. "Veel zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze klemmen met hun kaken. Sommige mensen hebben hele afdrukken op hun tong", vertelt ze aan Editie NL. "Mensen hebben hun nek- en hoofdpijn nooit gelinkt aan kaakspanning en het knarsen."
Ze probeert mensen ervan bewust te maken dat er spanning op de spieren staat en leert ze die te ontspannen. "We kijken ook naar medicijn- of drankgebruik, omdat dat ook factoren zijn die voor meer spanning op de kaak kunnen zorgen."
Het bitje hoeft wat haar betreft overigens niet meteen in de prullenbak. "Soms is het wenselijk om dit toe te voegen als bescherming voor de tanden."
Doorverwijzen
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) reageert dat tandartsen proberen meer te doen dan alleen een bitje geven. "Door uitgebreid onderzoek van gebit, kaakgewricht en kauwspieren probeert de tandarts te achterhalen waar de klachten vandaan komen", schrijft de woordvoerder.
"Indien nodig, verwijst een tandarts altijd door naar een gnatholoog, specialist op het gebied van kaakgewrichten, of naar een kaakfysiotherapeut of een psycholoog."
Bron: RTL nieuws