Blog

Nieuws, Tips, Tricks, ditjes en datjes

De belangrijkste informatie en leukste nieuwtjes omtrent CTI Warmond en de ideale mondgezondheid lees je hier. Volg ons op Facebook om als eerste op de hoogte te zijn! 

U krijgt uw rekening van Infomedics

We besteden graag al onze aandacht aan het verlenen van de beste zorg. Daarom werken we samen met Infomedics. U krijgt onze rekeningen via Infomedics en u betaalt ze ook aan Infomedics. Ook voor alle vragen over het betalen van uw rekening kunt u bij Infomedics terecht. Zo hebben wij meer tijd voor u.

Lees meer

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor! Doe jij ook mee?

Lees meer

Invoering Tandartsspoedpraktijk

Vanaf 1 juni 2023 zijn wij aangesloten bij de Tandarts Spoedpraktijk (TSP).  

Tijdens openingstijden van onze praktijk belt u bij acute pijn of andere spoedgevallen naar tel. 071 - 30 11 738.

Buiten onze reguliere openingstijden, op feestdagen en in het weekend (zaterdag en zondag) maken wij gebruik van de Tandartsspoedpraktijk. Voor alle pijnklachten en/of spoedgevallen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u zich wenden tot de Tandartsspoedpraktijk op tel.: 0900 - 8602 (€ 0,90 per gesprek).

Adres TSP:
Simon Smitweg 14, 2353 GA te Leiderdorp (schuin tegenover de Spoedeisende Hulp van het Alrijne Ziekenhuis).

Lees meer

Tariefsverhoging 2023

De NZa heeft besloten de indexatie van de tarieven voor tandheelkundige prestaties voor 2023 te verhogen met 7,7 procent.  De indexatie van de tarieven voor orthodontie stijgt met 8,6 procent.

 

Lees meer

Vacature Mondhygienist

Wij zijn op zoek naar een pittige mondhygiënist!

Heb je ervaring, vind je het leuk om samen met onze twee andere mondhygiënisten en preventie assistenten de mondgezondheid van ons patiëntenbestand op een hoog niveau te krijgen en te behouden, en ben je twee tot vijf dagen beschikbaar, reageer dan snel!

Functie eisen:

- afgeronde HBO-opleiding Mondhygiëne/Mondzorgkunde
- beschikbaar voor twee tot vijf dagen per week
- je bent representatief en hebt goede sociale vaardigheden
- bij voorkeur enige jaren ervaring.

Wat wij bieden:

Wij werken in een moderne praktijk, en hebben een fijn team om mee samen te werken. Honorering: op omzetbasis of vast salaris.

Interesse? Bel naar: 071 - 30 11 738, keuze 2 (vraag naar Caroline, aanwezig maandag t/m donderdag) of mail naar: praktijkmanager@ctiwarmond.nl

Lees meer

Mondzorgkosten.nl

Heeft u vragen over uw rekening? Kijk eens op mondzorgkosten.nl voor meer informatie over de opbouw van uw rekening en uitleg over de codes.  Lees meer

Hoe handen te wassen volgens het RIVM

Zie hier een instructievideo over hoe je handen te wassen volgens RIVM advies. Take care en blijf gezond!

Lees meer

T-shirt met rood hart achter het raam voor 'helden in wit’

Een T-shirt achter het raam met daarop een rood hart voor alle medewerkers in de zorg. Artsen, verloskundigen, tandartsen en fysiotherapeuten roepen iedereen op om zo te laten zien hoe zeer de inzet van de ‘helden in het wit’ wordt gewaardeerd.

Lees meer

Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan met luchtdroger

Handen drogen met papieren handdoekjes blijkt een stuk hygiënischer te zijn dan met luchtdrogers. 

Lees meer

Het corona virus blijft tot zeker 3 dagen besmettelijk op plastic oppervlakken

Het wordt onderhand steeds duidelijker hoe lang het virus buiten het lichaam kan overleven.

Ondertussen weten we dat het coronavirus kan worden overgedragen door te hoesten en te niezen. Het virus verspreidt zich eigenlijk op de zelfde manier als influenza; via kleine druppeltjes vloeistof uit de neus en mond van iemand die ziek is. Hoewel een virus altijd een mens of dier nodig heeft om ‘in leven te blijven’, kan het ook voor een bepaalde periode buiten het lichaam overleven. En onderzoekers zijn er nu in een nieuwe studie achtergekomen hoe lang dat bij het huidige coronavirus precies is.

Lees meer

Nederlandse gevangenen gaan mondkapjes maken

Zo’n honderd gedetineerden in vijf Nederlandse gevangenissen zullen vanaf donderdag mondkapjes maken. Dat liet het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagavond weten.

Lees meer

OLVG lanceert Corona-app: 'je kunt nu zelf de symptomen checken'

De symptomen van Covid-19 variëren van een snotneus tot een dodelijke longontsteking – en van alles daartussenin. Hoe weet je dan of je corona hebt?

Lees meer

Loopsnelheid onthult informatie over mondgezondheid

Onderzoekers van Duke University in Durham hebben ontdekt dat de loopsnelheid van 45-jarigen veel kan onthullen over hun tanden, longen, immuunsysteem en hersenen.

Lees meer

Regelmatige tandenpoetsers hebben minder hartproblemen

Mensen met een goede mondhygiëne hebben minder hartziekten. Of het om een oorzakelijk verband gaat moet nog blijken.

Lees meer

Gezondheidszorg scoort goed in EU-rapport

De gezondheidszorg in Nederland staat er over het algemeen goed voor vergeleken met de rest van Europa. De zorg is zeer goed toegankelijk, ook voor mensen met lagere inkomens. 

Lees meer

Tandarts Leopold is nu officieel ook implantoloog!

Tandarts Brimme Leopold van CTI Warmond is sinds woensdag 27 november 2019 erkend implantoloog bij de NVOI en kan nu zelfstandig implantologie praktiseren.

Lees meer

'Veel patiënten met gebitsprothese onnodig verzekerd voor tandartskosten'

Al 20 jaar een volledige gebitsprothese, maar intussen wel verzekerd voor tandartskosten.

Lees meer

Aantal werknemers in de zorg neemt gestaag toe

Sinds eind 2016 groeit de zorgsector weer in omvang, na jaren van krimp. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte de groei het hoogste niveau in negen jaar.

Lees meer

Beginnen alzheimer en reuma met een ontstoken gebit?

Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook.

Lees meer

Associatie tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen

Een nieuwe studie heeft een associatie aangetoond tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen. De resultaten van het onderzoek suggereren het belang voor urologen om rekening te houden met de mondgezondheid bij het onderzoeken en behandelen van mannen met een erectiestoornis.

Lees meer

Topsporters poetsen meer, maar hebben slechtere tanden

Topsporters hebben een slechter gebit dan gewone mensen, terwijl ze grondiger hun tanden poetsen. De reden: sporters nemen veel meer sportdranken, energierepen en gelletjes. Daar zitten zo veel suikers en zuren in, dat ze tanden beschadigen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University College in Londen.

Lees meer

Bijna half miljoen Nederlanders ‘vergeet’ zorgtoeslag

Zo’n 450.000 Nederlanders hebben vorig jaar geen financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie aangevraagd, terwijl zij daar wel recht op hadden.

Lees meer

‘De tandarts moet weer terug in het basispakket’

Voor een half miljoen Nederlanders is de tandarts onbetaalbaar geworden. Dokters van de Wereld vindt dat de basale tandzorg weer terug moet in het basispakket. 

Lees meer

Slechte adem? Zo los je dat op

Dinsdag 6 augustus is de Dag van de Frisse Adem. Een beetje aardig uit je mond ruiken, is wel zo prettig voor jezelf én voor anderen. Maar hoe weet je of je adem riekt? En wat kan je eraan doen als dat zo is?

Lees meer

Poetsen met app helpt beter poetsen en vermindert tandplak

Een smartphone app om patiënten beter te laten poetsen. Een recente studie toont aan dat patiënten die deze app met poetsfeedback gebruikten binnen vier weken een vermindering van 70% in tandplak ondervonden.

Lees meer

Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem

Dit jaar zullen wereldwijd een paar miljard tandenborstels worden weggegooid, de meeste van plastic. Veel tandenborstels zijn niet recyclebaar omdat de meeste zijn gemaakt van meerdere plasticsoorten, die alleen met veel moeite van elkaar kunnen worden gescheiden. Hoe is het zover gekomen – en kunnen we het veranderen?

Lees meer

Mondoefeningen blijken effectief bij verminderde speekselvloed

Onderzoekers hebben ontdekt dat de orale functie bij ouderen verbeterd kan worden door een eenvoudige orale rek- en oefeningsmethode. Ouderen kampen vaak met verminderde speekselvloed en xerostomie, wat vervolgens kan leiden tot aandoeningen van de orale wekedelen, cariës, parodontitis en orale candidiasis. Hoewel kauw- en slikfuncties nauw verband houden met de algehele gezondheid, voedingsstatus en kwaliteit van leven, kunnen chemische middelen, die gebruikt worden om een droge mond te behandelen, bijwerkingen veroorzaken.

Lees meer

Diabetespatiënten hebben baat bij extra aandacht voor mondgezondheid

Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waarop Martijn Verhulst woensdag 3 juli promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. 

Lees meer

Stressniveau weerspiegeld in gebit

Nieuw bewijs suggereert dat gewisselde elementen een veelbelovende biomarker kunnen zijn voor de moderne geneeskunde. Tijdens een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington lieten onderzoekers zien wat elementen kunnen onthullen over het stressniveau van de patiënt.

Lees meer

Verband tussen goede mondgezondheid en herstel drugsverslaving

Een betere mondgezondheid kan de resultaten van therapie voor drugsverslaving verbeteren. Mensen met een drugsverslaving hebben over het algemeen een slechte mondgezondheid, wat de sociale vaardigheden schaadt en resulteert in de consumptie van slechte voeding, verhoogde orale en algemene infecties en slopende mondpijn.

Lees meer

Onderzoek naar ontstekingsremmend dieet gingivitis maakt grote media impact

Een recent artikel in de EFP’s Journal of Clinical Periodontology over onderzoek naar het effect van een ontstekingsremmend dieet voor gingivitis, heeft aanzienlijke media-aandacht getrokken. De Amerikaanse New York Times schreef hier zelfs een artikel over.

Lees meer

Houtskooltandpasta blijkt dan toch niet zo goed voor je gebit

Het ziet eruit alsof je roet in je mond hebt gestrooid, maar toch zweren heel wat mensen bij houtskooltandpasta. Het zou natuurlijker zijn dan andere varianten en je tanden zouden er stralend wit van worden. Maar nu blijkt dat het goedje eigenlijk helemaal niet zo voordelig is voor je gebit als je zou denken.

Lees meer

E-sigaretten verhogen de kans op ontwikkeling mondkanker

Elektronisch roken, ook wel bekend als vapen, kan de kans op het ontwikkelen van mondkanker vergroten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Minnesota.

Lees meer

Tandenknarsen? Niet alleen naar de tandarts, maar ook naar de fysio

Tandenknarsen of kaakklemmen. Veel mensen gaan daarvoor naar de tandarts en krijgen dan een bitje aangemeten. Uit onderzoek van het Radboud UMC blijkt nu dat je met deze klachten, ook wel bruxisme genoemd, niet alleen naar de tandarts maar ook naar de kaakfysiotherapeut kan gaan.

Lees meer

Miljoen minder cariës en besparing door suikerbelasting op frisdrank

Het invoeren van een ‘suikerbelasting’ van 20 procent op suikerrijke frisdrank zou maar liefst een miljoen minder cariës op kunnen leveren. Er wordt al lange tijd voor een dergelijke belasting gepleit, om problemen als gaatjes, obesitas en diabetes tegen te gaan.

Lees meer

Sterkere relatie tussen parodontitis en diabetes bij mannen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er bij mannen een sterkere relatie bestaat tussen parodontitis en diabetes type 2 dan bij vrouwen. Waar bij mannen wel een significant verband werd gevonden, was dit bij vrouwen niet het geval.

Lees meer

Onzichtbare vs. traditionele beugels – welke presteren het beste?

Clear aligners of traditionele beugels – welke presteren het beste? Om hierachter te komen vergeleken onderzoekers verschillende studies om de voor- en nadelen van beide gebitsvervormers goed te kunnen vergelijken.

Lees meer

Meer mensen naar de mondhygiënist

In 2018 bracht 36 procent van de 12-plussers een bezoek aan de mondhygiënist. In 2014 was dat nog 28 procent. Het contact met tandarts en orthodontist veranderde nauwelijks sinds 2014. De orthodontist wordt vooral bezocht door jongeren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg.

Lees meer

Gebitsslijtage bij boulimia

Tandartsen zijn in staat om in een vroeg stadium eetstoornissen te herkennen. Het overgeven leidt namelijk tot erosie van het gebit. 

Lees meer

Kinderen gaan vaker naar de tandarts dan volwassenen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat kinderen meer naar de tandarts gaan dan volwassenen. Vorig jaar zat 96% van alle kinderen onder de 18 jaar in een tandarts-stoel.

Lees meer

Is het bleken van je tanden schadelijk?

Je mond spoelen met citroensap, appelazijn of chocolade eten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de talloze natuurlijke trucs die je tanden witter schijnen te maken. Er wordt zelfs geclaimd dat het veiliger en effectiever is dan het laten bleken van je tanden bij de tandarts. Klopt dit wel?

Lees meer

Mogelijk verband tussen parodontitis en erectiestoornissen

GUANGZHOU, CHINA – Mannen met parodontitis lopen drie keer meer kans op erectiestoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Jinan University in Guangzhou. Al eerder werd een dergelijk verband gesuggereerd, waardoor er diverse onderzoeken naar zijn uitgevoerd.

Lees meer

Gingivitis mogelijk oorzaak van vroeggeboorten

BIRMINGHAM, VK – Zwangere vrouwen die kampen met gingivitis lopen meer risico op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.

Lees meer

Ook de tong moet gepoetst worden!

Drie op de tien mensen kampen met een slechte adem, stelt de in ademgeur en mondvloeistoffen gespecialiseerde hoogleraar Marja Laine. Experts zeggen dat die slechte adem in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door tongbeslag. Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Lees meer

Gebit ouderen vaak onrustbarend slecht

De mondzorg bij ouderen is vaak schrikbarend slecht. Ontstoken tandvlees, monden vol schimmels, etterende wonden. Terwijl een slechte mondzorg juist allerlei andere ziektes tot gevolg heeft. 1 op elke 10 verpleeghuisbewoners overlijdt aan een longontsteking die samenhangt met tandvleesontsteking.

Lees meer

Tienjarige kinderen zitten al aan suikerlimiet

Op het tiende levensjaar hebben kinderen al de voorgeschreven hoeveelheid suiker van een achttienjarige binnengekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Public Health England (PHE).

Lees meer

Meer mondproblemen bij depressieve jongvolwassenen

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met verdriet, gevoel van hulpeloosheid en andere symptomen van depressie bijna 20% meer kans hebben op ernstige parodontitis.

Lees meer

Gebitten van tieners gaan achteruit, minder gaatjes 5-jarigen

De gebitten van tieners zijn de afgelopen jaren verslechterd. Ze hebben meer gaatjes dan voorheen en poetsen te weinig, blijkt uit onderzoek dat iedere zes jaar wordt gedaan.

Lees meer

Eén op de vijf kinderen in de grote steden en in Friesland gaat niet naar de tandarts

In de grote steden en in een aantal provincies, waaronder Friesland, gaat één op de vijf kinderen niet naar de tandarts of mondhygiënist. De Nederlandse Vereniging Instellingen Jeugdtandzorg (NVIJ) bestaat uit organisaties die al jarenlang zijn gespecialiseerd in mondzorg voor jongeren. 

Lees meer

5x zo voorkom je een slecht melkgebit

Er wordt nog niet goed genoeg gepoetst onder Nederlandse kinderen en jongeren. De verantwoordelijkheid om de tanden en kiezen gezond te houden ligt bij de ouders, menen de experts. Zo pak je het slim aan.

Lees meer

Met een gezond gebit gezonder ouder worden

Investeren in een gezond gebit is belangrijker dan je denkt. Niet alleen voor een frisse adem. Er zijn ook onverwachte risico’s van slecht verzorgde tanden, zoals het erger worden van COPD of reuma. 

Lees meer

Goede mondgezondheid verlaagt kans op beroerte

Het goed onderhouden van het gebit kan de kans op een beroerte aanzienlijk verkleinen. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat cardiovasculaire gezondheid sterk in verband staat met de mondgezondheid.

Lees meer

Een gezonde mond herkennen

In de huidige maatschappij zijn we vaak gericht op problemen of klachten van onze gezondheid. Maar hoe weet je dat je een probleem hebt als je niet eens weet hoe het normaal hoort te zijn? Weet jij bijvoorbeeld hoe een gezonde mond er uit ziet?

Lees meer

Wat alcohol en frisdrank met je tanden doet

Bij alcohol denken we vooral aan hoe slecht het is voor onze gezondheid en niet zo snel aan de schade die het toebrengt aan ons gebit.

Lees meer

Baby van twaalf dagen oud moet tand laten verwijderen

Een tandarts uit de Engelse stad Plymouth heeft deze week de jongste patiënte ooit over de vloer gekregen. Hij moest immers een tand verwijderen bij een pasgeboren meisje van amper twaalf dagen oud.

Lees meer
keyboard_arrow_up